IoT-platform zorgt voor veilig transport coronavaccins

ANP | 31 maart 2021 | 13:50 | Foto: ©ANP IoT-platform zorgt voor veilig transport coronavaccins

De IJslandse start-up Controlant heeft samen met Vodafone Iceland een IoT-platform ontwikkeld om te zorgen dat temperatuurgevoelige medicijnen en vaccins, zoals het coronavaccin, veilig kunnen worden vervoerd en bewaard. Dit betekent onder meer dat de temperatuur niet teveel mag schommelen of niet boven een bepaalde waarde mag komen.

Het platform werkt met herbruikbare IoT-dataloggers die continu rapporteren over de temperatuursomstandigheden. Maar ook andere factoren, zoals bijvoorbeeld de lichtintensiteit, kunnen bij de dataloggers worden meegenomen. De data worden via het platform verspreid naar de controlerende instanties.

Er zijn meer platforms die vergelijkbare technieken toepassen, zoals het Zuid-Afrikaanse Mezzanine. Ook zij hebben een IoT-platform dat ervoor zorgt dat gezondheidsorganisaties van een papieren administratie over kunnen stappen naar een volledig gedigitaliseerde voorraad. Hierdoor gaat het verstrekken van medicijnen veiliger en efficiƫnter. SVS, het systeem van Mezzanine, heeft tijdens de coronacrisis 350 ziekenhuizen in Zuid-Afrika voorzien van medicijnen en PPE - persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen.

Ook heeft Vodafone tijdens de heftigste coronagolf in Spanje veldziekenhuizen geholpen met IoT-clickers in Madrid. Dit zijn apparaatjes die in tijdelijke ziekenhuizen kunnen dienen als een alarmknop, waarmee de verpleging kan worden opgeroepen als een patiƫnt dat nodig heeft.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.