Google brengt nieuwe Nest Hub naar Nederland

ANP | 7 april 2021 | 11:15 | Foto: ©ANP Google brengt nieuwe Nest Hub naar Nederland

Google gaat de nieuwe versie van de Nest Hub, een slimme speaker met een touchscreen, ook in Nederland op de markt brengen. Het apparaat is vanaf 4 mei verkrijgbaar en kost 99,99 euro.

Een nieuwe feature op het apparaat is Sleep Sensing. Dit analyseert de slaap van de gebruiker en kijkt onder meer hoe mensen in hun slaap ademhalen, hoesten en snurken. Elke ochtend krijgt de gebruiker een samenvatting van zijn of haar nachtrust te zien. Daarvoor hoeven mensen geen sensor of smartwatch te dragen. De tool is optioneel, hij staat standaard uit.

De Nest Hub heeft geen camera's, maar maakt gebruikt van een vorm van radartechnologie die kleine bewegingen analyseert. "We kunnen niet zien hoe mensen zich gedragen en weten niet wat mensen aan hebben", aldus een woordvoerder van Google. Geluidsopnamen van kuchen en snurken worden volgens Google op het apparaat zelf verwerkt en niet naar de servers van het internetbedrijf gestuurd. Gebruikers kunnen hun slaapgegevens altijd verwijderen en de data worden niet gebruikt voor het personaliseren van advertenties, belooft Google.

Sleep Sensing is nu nog gratis, maar wordt over een tijdje een betaalde dienst, waarvoor mensen een abonnement moeten afsluiten. De prijs daarvan is nu nog niet bekend. Het abonnement past bij de integratie van het overgenomen Fitbit in Google.

De Nest Hub is ook geschikt voor streamingdiensten als Spotify, Netflix en Disney+. Gebruikers kunnen die starten en stoppen met handgebaren, dankzij dezelfde Soli-radartechnologie. De nieuwe Nest Hub is duurzaam. Zo is de bekleding van de speaker gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

De belangrijkste doelgroep voor de Nest Hub zijn 'joyfully happy families', zegt Google. Dat zijn "gezinnen waarvan de ouders 25 tot 45 jaar oud zijn en die letterlijk hun handen vol hebben met hun kinderen. Bovendien is Nest in de praktijk een beetje een mannenmerk."

De nieuwe Nest Hub komt niet alleen in Nederland op de markt, maar ook in België, Luxemburg, Scandinavië, Ierland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Spanje. Het apparaat werd al verkocht in onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk.