Gemeenten willen meer samenwerking bij smart city-projecten

ANP | 28 september 2020 | 18:13 | Foto: ©ANP Gemeenten willen meer samenwerking bij smart city-projecten

Gemeenten die smart city-projecten ontwikkelen, zijn te vaak bezig met het opnieuw uitvinden van het wiel. Daarom moet er meer samengewerkt worden bij het opzetten van projecten en het onderzoeken van slimme toepassingen voor technologie, vinden de 40 grootste gemeenten van het land (G40). Hun conclusie komt voort uit een rapport van de G40 en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat meldt nieuwsplatform AG Connect.

In 2016 stelde het kabinet de NL Smart City-strategie op, en sindsdien zijn er ruim 400 initiatieven op het gebied van smart cities ontwikkeld in de G40. Gemeenten proberen met digitale oplossingen vraagstukken aan te pakken op het gebied van klimaat, mobiliteit, energietransitie en op sociaal vlak. Dat zijn bijvoorbeeld slimme verkeerslichten, sensoren die de drukte in het centrum meten en manieren om de afvalinzameling te verbeteren. De gemeenten vinden echter dat er te weinig duidelijke coördinatie is tussen die projecten. Daardoor worden er in verschillende steden vergelijkbare projecten opgestart, zonder dat ze van elkaars initiatief op de hoogte zijn en dat er kennis en ervaringen worden uitgewisseld.

Bovendien zou uit een inventarisatie blijken dat veel pilot-projecten maar moeilijk opgeschaald kunnen worden naar een grotere toepassing. Behalve door het gebrek aan samenwerking zou dat ook komen door de beperkingen van de regelgeving. Daarom moet er, naast meer samenwerking onderling, ook meer overleg komen tussen gemeenten en de Rijksoverheid.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.