EU: IoT en AI moet landbouw efficiënter en groener maken

ANP | 19 maart 2021 | 12:07 | Foto: ©ANP EU: IoT en AI moet landbouw efficiënter en groener maken

Met het investeringsfonds Horizon 2020 van de Europese Unie is meer dan 200 miljoen euro vrijgemaakt voor onderzoek en innovatie op het gebied van digitale technologieën voor de landbouwsector. Nu dat fonds is verlopen wordt met het nieuwe fonds, Horizon Europe, 9 miljard vrijgemaakt voor innovaties in onder meer de voedselindustrie, natuurlijke bronnen, landbouw, visserij en het klimaat.

De EU ziet vooral op het gebied van Internet of Things, kunstmatige intelligentie, 5G, blockchain en supercomputing veel mogelijkheden om de landbouw efficiënter en duurzamer te maken. Zo kunnen IoT-sensoren milieu- en machinedata verzamelen, die door boeren kunnen worden gebruikt om betere beslissingen te maken als het gaat om de teelt van vee en gewassen. Als real-time IoT-data wordt gecombineerd met informatie de lokale weersomstandigheden, kan er echt aan precisielandbouw worden gedaan.

Door de weersomstandigheden beter te begrijpen is de opbrengst van de oogst groter en worden boeren minder afhankelijk van klimaatgrillen. Wel is het belangrijk dat er geen kloof ontstaat tussen boeren die wel digitale middelen hebben, en boeren die dat niet hebben. Daarom wil de EU een actieve rol spelen in het uitrollen van deze technologieën. Ook is het veel voordeliger om digitale technologieën niet individueel per boerderij uit te rollen, maar om via de EU een collectief programma op te zetten. Op dit moment wordt er al geëxperimenteerd met grootschalige pilots op het gebied van IoT in de landbouw.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.