EU-investering voor Nederlandse satellietstart-up

ANP | 30 maart 2021 | 13:53 | Foto: ©ANP EU-investering voor Nederlandse satellietstart-up

De Nederlandse start-up Hiber heeft 26 miljoen euro opgehaald in een investeringsronde, onder andere afkomstig uit het innovatiefonds van de Europese Unie. Hiber heeft een netwerk aan satellieten die verbinding maken met apparaten voor Internet of Things (IoT).

Steeds meer industriële apparaten en sensoren zijn verbonden met het internet. Ze kunnen bijvoorbeeld metingen doen in landbouwgrond, de precieze locatie doorgeven van een treinstel of een olieboring in de gaten houden. Met IoT kunnen de verzamelde gegevens doorgestuurd worden naar een onlinedashboard. Op veel plaatsen is echter geen betrouwbaar mobiel netwerk of een stabiele wifi-verbinding beschikbaar. Met een eigen satellietnetwerk wil Hiber daar een oplossing voor bieden.

Volgens Hiber kunnen IoT-sensoren een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van verspilling. "Elk jaar gaat 30 procent van de voedselproductie verloren en lekt er olie weg bij 33 procent van de bronnen. Beide problemen kunnen aangepakt worden door de druk, vochtigheid en temperatuur met technologie te monitoren", zegt mede-oprichter Coen Janssen.

Het satellietnetwerk van het bedrijf moet helpen om de geregistreerde gegevens vervolgens op de juiste plek te krijgen. "Dit zijn goede voorbeelden van hoe innovatie in de ruimtevaart belangrijke wereldproblemen kan oplossen en levens kan verbeteren.", zegt Janssen. "De 26 miljoen euro aan financiering is een belangrijke stap die ons helpt om Internet of Things eenvoudig en beschikbaar te maken voor iedereen in afgelegen en zich nog ontwikkelende regio’s."

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.