Cloudproject Gaia-X officieel geregistreerd als non-profit

ANP | 16 september 2020 | 17:07 | Foto: ©ANP Cloudproject Gaia-X officieel geregistreerd als non-profit

Gaia-X is een project dat Europa meer onafhankelijkheid moet geven in de infrastructuur van cloudopslag - een sector die wordt gedomineerd door bedrijven uit de Verenigde Staten. Nu staat het project, dat bestaat uit meer dan 22 bedrijven uit zowel Frankrijk en Duitsland, officieel geregistreerd als een non-profitorganisatie met een hoofdkantoor in Brussel, meldt Euractiv.

Gaia-X moet zorgen voor een omgeving waar data uit de EU kunnen worden gedeeld en opgeslagen onder de standaarden van Europese data- en privacywetten, waardoor zowel het bedrijfsleven als burgers meer vertrouwen moeten krijgen in de verwerking van hun data. Op den duur wil de non-profit het Europese data-ecosysteem wat toegankelijker maken voor kleine bedrijven en ze zo meer kansen geven om te concurreren met grote multinationals doordat ook zij gebruik kunnen maken van de innovatieve potentie van data.

Om meer onafhankelijkheid te creƫren voor Europese dataopslag moeten Europese bedrijven hun data gemakkelijk tussen verschillende platforms kunnen verschuiven, waardoor competitie toeneemt en bedrijven meer controle krijgen over welke partijen hun datastromen beheren. Hoewel bedrijven uit zowel de VS als China mogen meewerken aan Gaia-X mogen alleen Europese afgezanten zich aansluiten bij de Raad van Bestuur.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.