55 miljoen voor IoT die voorspelt wanneer machine kapot gaat

ANP | 14 oktober 2020 | 16:46 | Foto: ©ANP 55 miljoen voor IoT die voorspelt wanneer machine kapot gaat

Augury is een Israëlisch bedrijf dat een IoT-platform heeft ontwikkeld dat analyseert hoe goed machines werken en kan voorspellen wanneer een machine onderhoud nodig heeft. In een nieuwe investeringsronde heeft het bedrijf 55 miljoen dollar opgehaald, meldt TechCrunch.

Draadloze sensoren pikken trillingen, temperatuur en magnetische data op. Die data wordt vervolgens vergeleken met tienduizenden opnames van vergelijkbare machines en onderdelen. Een machine learning-algoritme analyseert de data en kan direct een seintje geven als er onregelmatigheden optreden. Naast probleemopsporing kan het algoritme ook voorspellingen geven over verwacht onderhoud. Zo hoeft onderhoud niet routinematig plaats te vinden, maar kunnen technici gericht naar machines kijken op basis van de daadwerkelijke, actuele status.

Door het IoT-platform wordt voorkomen dat een machine plots uitvalt en de productie vertraging oploopt. Bovendien kunnen medewerkers van verschillende afdelingen nu ook op afstand inzien wat voor problemen er spelen, zodat er sneller beslissingen kunnen worden genomen. Ook levert het platform informatie over manieren waarop de productiviteit van een machine kan worden vergroot, of stappen die kunnen worden genomen om overbelasting van bepaalde onderdelen te voorkomen.

Concurrentie met Amazon

Augury is niet het enige bedrijf dat het idee kreeg om een IoT-platform te bouwen om de levensduur van machines te verlengen. Amazon heeft aangekondigd binnenkort een vergelijkbare service te lanceren.

In 2011 werd Augury opgericht, in 2014 trad het bedrijf echt in de openbaarheid. Sindsdien heeft het al ruim 100 miljoen dollar aan investeringen opgehaald en zou de waarde volgens TechCrunch tussen de 200 en 300 miljoen dollar liggen. Augury werkt samen met grote producenten zoals Heineken en Colgate.