TikTok wil groot datacentrum bouwen in Ierland

ANP | 6 augustus 2020 | 10:16 | Foto: ©ANP TikTok wil groot datacentrum bouwen in Ierland

Social media-app TikTok is van plan een nieuw datacentrum te bouwen in Ierland. BBC meldt dat het om een project van 500 miljoen dollar gaat.

Het bedrijf wil het datacentrum inzetten om video's, berichten en andere informatie van Europese gebruikers op te slaan. Op het moment wordt data van gebruikers nog opgeslagen in de Verenigde Staten.

De aankondiging van het nieuw te bouwen datacentrum komt op een moment dat TikTok onder vuur ligt in de Verenigde Staten. Volgens President Trump is de applicatie een bedreiging voor de Amerikaanse staatsveiligheid, omdat het in Chinese handen is. De president wil de app, die wordt gebruikt op muziekvideo's te posten, verbieden.

Naast berichten en video's wordt er nog veel meer data opgeslagen van TikTok gebruikers. Het gaat onder meer over telefoonnummers, mailadressen, locaties en betaalinformatie. Volgens TikTok wordt er zorgvuldig omgegaan met de informatie en krijgt de Chinese overheid er geen toegang toe. Critici vrezen dat de Chinezen wel degelijk toegang van TikTok zouden kunnen eisen door een beroep te doen op de nationale inlichtingenwet.

Het bedrijf laat weten dat het al langer plannen had voor een groot datacentrum in Europa en dat het een symbool is voor een langdurige verbintenis met het continent. Het project levert volgens TikTok honderden banen op en kan over anderhalf à twee jaar in gebruik worden genomen.