The Internet Archive wil online bibliotheek live houden

ANP | 30 juli 2020 | 09:58 | Foto: ©ANP The Internet Archive wil online bibliotheek live houden

The Internet Archive is een stichting die via online tools iedereen op de wereld toegang wil geven tot alle menselijke kennis. Tijdens de coronapandemie heeft de stichting met The Internet Archive's National Emergenc Library meer dan een miljoen boeken online gezet en gratis verkrijgbaar gemaakt. Vijf grote uitgevers zijn een rechtszaak gestart, maar The Internet Archive vecht terug, schrijft Vice.

Volgens The Internet Archive doen ze precies wat stenen bibliotheken al honderden jaren hebben gedaan: onze gedeelde cultuur kopen, verzamelen, bewaren en delen. Dat maakt ze geen dieven, maar bibliothecarissen. Inmiddels moeten ze zich verdedigen in een rechtszaak die is aangespannen door vijf van de grootste uitgevers ter wereld - Hachette Book Group, HarperCollins, John Wiley & Sons en Penguin Random House. Zij zeggen dat The Internet Archive schrijvers miljoenen hebben gekost.

The Internet Archive’s National Emergency Library is een project dat de stichting in maart is gestart, in reactie op de coronapandemie. Hierbij was het idee om binnen een gecontroleerd systeem 1,4 miljoen boeken tijdelijk beschikbaar te stellen tot het einde van de pandemie. Dit werkt via Controlled Digital Lending (CDL), een systeem waarbij je e-books veilig kunt uitlenen zonder dat iemand ze in de tussentijd kan opslaan of kopiëren.

Nu deze rechtszaak The Internet Archive mogelijk de kop kost zijn er mensen begonnen om de inhoud van The Internet Archive te archiveren. In de rechtszaak eisen de uitgevers 150.000 dollar per boek - en dat gaat dus om 1,4 miljoen boeken. The Internet Archive noemt het proces een ‘digitale boekverbranding’ en eist juryrechtspraak.

Meer weten over Huawei en Internet of Things? Klik hier.