Sterrenkundigen vrezen lichtvervuiling door commerciële satelliet

ANP | 10 augustus 2020 | 14:25 | Foto: ©ANP Sterrenkundigen vrezen lichtvervuiling door commerciële satelliet

Sterrenkundigen zijn bang dat een toename aan satellieten van commerciële bedrijven hun onderzoek belemmert. Dat schrijft The New York Times. Onlangs kondigde Amazon Project Kuiper aan, waarmee het 3.236 satellieten in een baan rondom de aarde wil brengen om snel internet te verzorgen op afgelegen plekken. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 2.600 actieve satellieten die momenteel rondom de planeet cirkelen.

Amazon is niet het enige bedrijf dat internetsatellieten wil lanceren. Elon Musk’s ruimtebedrijf SpaceX heeft al honderden Starlink-kunstmanen gelanceerd. Die zijn volgens The New York Times berucht omdat ze ruimtefoto’s van astronomen "photobomben" met lichtstrepen. Daardoor kunnen wetenschappers minder data verzamelen. Die strepen ontstaan vooral als satellieten net gelanceerd zijn en nog onderweg zijn naar hun uiteindelijke baan. Tijdens die reis weerkaatsen ze veel zonlicht. Het Starlink-project vereist constant nieuwe lanceringen, waardoor het een terugkerend probleem is.

"Er is geen toezichthouder die duidelijke richtlijnen hierover aan de industrie communiceert," zegt een sterrenkundige van de Universiteit van Canterbury tegen de krant. "Het is een beetje alsof je een stel vliegtuigen laat opstijgen en vervolgens geen luchtverkeersleiding hebt." De enorme toename aan het aantal satellieten dat zonder ‘verkeersregels’ rond de planeet draait, brengt ook botsingsgevaar met zich mee. Puin dat dan ontstaat blijft dan bovendien op hoge snelheid ronddraaien, waardoor nog meer problemen kunnen ontstaan.

Samenwerken

Amazon heeft al gezegd te willen samenwerken met astronomen om problemen te voorkomen. "Reflecties zijn een belangrijk aspect van onze ontwerp- en ontwikkelprocessen en we onderzoeken stappen om onze impact te minimaliseren," aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.