Robots worden in Nepal ingezet als ventilator

ANP | 29 juli 2020 | 12:11 | Foto: ©ANP Robots worden in Nepal ingezet als ventilator

Paaila Technology is een robotica- en AI-bedrijf uit Kathmandu, Nepal. Paaila is in samenwerking met artsen en ziekenhuizen gaan kijken naar manieren waarop ze hun robots in konden zetten om coronapatiënten te helpen.

Nepal heeft een enorm tekort aan ventilatoren, met slechts 840 ventilatoren op een bevolking van ongeveer 29 miljoen mensen.

Deels gebaseerd op een design van MIT in de VS heeft Paaila met een simpele en goedkope handpomp die wordt gebruikt om patiënten handmatig te beademen een automatische beademer kunnen ontwikkelen. Om rondom die handpomp een automatisch werkende ventilator te bouwen moesten de ontwikkelaars creatief omgaan met de middelen die beschikbaar waren. Zo hebben ze oude robots uit elkaar gehaald om van de onderdelen een ventilator te kunnen bouwen.

Einde in zicht

Een prototype van de nieuwe robotventilator wordt op het moment in verschillende ziekenhuizen getest. Volgens artsen is het prototype nog niet zo goed als een normale ventilator, maar komen ze nu al een heel eind in de buurt.

Paaila hoopt binnen twee tot drie maanden een versie te hebben ontwikkeld die ook daadwerkelijk geproduceerd kan worden. Zo’n apparaat zou dan kunnen worden gebruikt in afgelegen gebieden waar geen toegang is tot de reguliere beademingsapparatuur.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.