Online gamen als netwerktool in coronatijd

ANP | 31 juli 2020 | 16:56 | Foto: ©ANP Online gamen als netwerktool in coronatijd

Nu de coronapandemie al maanden aan de gang is ontstaat er bij veel mensen Zoom-moeheid. The New York Times sprak met mensen die op hun werk online games zoals GTA Online gebruiken om te netwerken of contact met collega’s te onderhouden.

Lewis Smithingham werkt als account executive bij Mediamonks, een Nederlands reclamebureau. Hij probeerde al weken een virtuele ontmoeting van de grond te krijgen met een potentiële klant, maar het lukte hem niet om hem te strikken. Bij wijze van grapje sloot hij een e-mail af met het voorstel om in GTA Online dan maar samen een bank te gaan beroven.

Het lukte. Na een paar keer door het virtuele landschap van GTA te hebben geracet, een paar auto’s te hebben gejat en wat voetgangers te hebben overreden lukte het Smithingham om later ook een serieus gesprek met zijn klant te voeren. Smithingham: "Het is net als golf, maar dan viruteel."

Zitten of wurgen

Op Twitter verschijnen meer voorbeelden van professionals die online gaming gebruiken om connecties te maken in het zakenleven, zoals in Red Dead Redemption 2. Dat gaat niet altijd vlekkeloos, zo liet de auteur Viviane Schwarz weten. "Op de grond zitten doe je met hetzelfde knopje als iemand wurgen", schreef ze op Twitter. "Toch is het beter dan Zoom."

Het idee om online samen te komen in een zakelijke context is niet nieuw. Tijdens de hoogtijdagen van Second Life waren hier meer dan 1400 organisaties aanwezig - en er zijn nog steeds organisaties die van de virtuele wereld gebruikmaken.

Hoewel de setting van een online game zich niet bepaald leent voor een serieuze vergadering waarin belangrijke beslissingen moeten worden genomen, is het wel een geschikt terrein om op een meer persoonlijk niveau een connectie te maken nu (netwerk)borrels uit den boze zijn. Of om een wit voetje te halen bij een mogelijke klant door in Animal Crossing iemand visvoer, een bank of een mooi t-shirt cadeau te geven.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.