'Onderzeese datacenters betrouwbaarder dan op land'

ANP | 15 september 2020 | 14:32 | Foto: ©ANP 'Onderzeese datacenters betrouwbaarder dan op land'

Microsoft heeft na een test een mini-datacenter van de zeebodem gehaald. Twee jaar lang lag een buisvormige container op de zeebodem voor de Schotse Orkneyeilanden, 35 meter onder zeespiegel. Met de test wilde Microsoft erachter komen of een datacenter in een afgesloten container onder water voordelen heeft voor de betrouwbaarheid, en dat blijkt zo te zijn.

De servers in de container zouden tijdens de test acht keer betrouwbaarder zijn gebleken dan die op het land. De container was voor de tewaterlating gevuld met stikstof, dat voor minder roest zorgt dan zuurstof. Naast een verminderde roestvorming door een gebrek aan zuurstof, speelden ook andere factoren die op het land voor storingen zorgen geen rol. De zee heeft namelijk een constante koele temperatuur, wat temperatuurschommelingen voorkomt, en er zijn geen onderhoudsmedewerkers die tegen componenten aan kunnen botsen.

Volgens Microsoft woont meer dan de helft van de wereldbevolking op minder dan 200 kilometer van de kust af. Door datacentra onder water te plaatsen voor kuststeden, wordt de afstand die het internetverkeer moet afleggen, verkort. Bovendien zorgt de koele onderzeese temperatuur ervoor dat de servers energiezuiniger werken.

Lessen voor op het land

Microsoft zegt dat er uit de test lessen zijn te trekken voor reguliere datacentra op het land. Zo wordt er gedacht aan het schrappen van onderhoud met de bijbehorende besparing op onderdelen. Wanneer er vijf jaar lang niemand in een datacenter komt, gaat er ook veel minder kapot, is het idee. Na die vijf jaar worden alle servers vervangen door nieuwe technologie. De enkele servers die al eerder kapot gaan, worden simpelweg offline gehaald.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.