Mondkapjes beschermen tegen gezichtsherkenning

ANP | 28 juli 2020 | 12:59 | Foto: ©ANP Mondkapjes beschermen tegen gezichtsherkenning

Mondkapjes helpen niet alleen tegen de verspreiding van het coronavirus, ze helpen ook bij het waarborgen van je anonimiteit. Volgens onderzoek van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Standaarden en Technologie (NIST) hebben gezichtsherkenningsalgoritmen foutscores van 5 tot wel 50 procent wanneer mensen hun mond en neus bedekken, schrijft The Verge. Normaal gesproken hebben de beste algoritmen een foutscore van slechts 0,3 procent.

Herkenningsalgoritmen werken veelal door de afstand tussen gezichtskenmerken te meten, bijvoorbeeld tussen de ogen of tussen de mond en neus. Wanneer een deel van die kenmerken met een mondkapje bedekt is, raakt het algoritme in de problemen. Zwarte kapjes zouden herkenning nog meer bemoeilijken dan blauwe.

Het NIST heeft alleen algoritmen onderzocht die mensen individueel proberen te herkennen. Dat zijn bijvoorbeeld de systemen die gebruikt worden bij de paspoortcontrole op een vliegveld: is een persoon dezelfde als van wie het identiteitsbewijs is? Volgens The Verge zijn zogeheten ‘one-to-many’-systemen, waarbij een menigte met camera’s wordt gescand om specifieke mensen op te sporen, sowieso minder accuraat. Daarom is het waarschijnlijk dat mondkapjes dat soort algoritmen nog sterker verstoren.

Fabrikanten van gezichtsherkenningsapparatuur werken inmiddels aan algoritmen die ook dragers van een mondkapje kan herkennen. Het NIST wil dat soort algoritmen later in de zomer aan een test onderwerpen.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.