MIT gaat samenwerking aan voor onderzoek naar quantumcomputers

ANP | 18 september 2020 | 17:43 | Foto: ©ANP MIT gaat samenwerking aan voor onderzoek naar quantumcomputers

Het Massachusetts Institute of Technology is een samenwerking gestart met verschillende labs uit de VS om de ontwikkeling van quantumcomputers te versnellen. Met de samenwerking worden twee nieuwe nationale informatie- en onderzoekscentra opgezet op het gebied van quantumcomputing.

Eerder dit jaar heeft het Departement van Energie van de Verenigde Staten aangekondigd 625 miljoen dollar te investeren om dit soort onderzoekscentra op te zetten. Dit was onderdeel van de National Quantum Initiative Act, een initiatief uit 2018 dat de ontwikkeling van quantum en informatietechnologie moet versnellen.

Volgens MIT is de ontwikkeling van quantumwetenschap, of het nu gaat om het bouwen van algoritmes, moleculaire scheikunde of computerscience, een van de belangrijkste focuspunten van de universiteit. In een persbericht zegt het instituut dat apparaten die gebaseerd zijn op de ‘mysterieuze fenomenen van quantumfysica’ ons technologielandschap opnieuw vorm geven. Quantumcomputers kunnen (wiskundige) problemen oplossen die te hoog gegrepen zijn voor normale computers.

De twee nieuwe instituten zullen zich er vooral op focussen om quantumcomputers voorbij ‘NISQ’ te krijgen: Noisy Intermediate-Scale Quantum Systems. Het uiteindelijke doel is om een universele quantumcomputer te ontwikkelen die taken kan uitvoeren die onhaalbaar zijn voor de huidige supercomputers. Om daar te komen moeten onderzoekers enorme uitdagingen oplossen om zo de perfecte omstandigheden te creëren waarin grote aantallen quantum bits met elkaar kunnen communiceren en informatie lang genoeg kunnen opslaan om berekeningen uit te voeren.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.