Microsoft mag Amerikaanse versie TikTok kopen van Trump

ANP | 3 augustus 2020 | 12:01 | Foto: ©ANP Microsoft mag Amerikaanse versie TikTok kopen van Trump

Microsoft mag verder onderhandelen over het kopen van de Amerikaanse tak van TikTok van het Chinese ByteDance. De Amerikaanse president Donald Trump heeft daar in een gesprek met Microsoft-CEO Satya Nadella toestemming voor gegeven, schrijft het techbedrijf op zijn website. Eerder wilde Trump TikTok helemaal verbieden in zijn land en was hij ook tegen een Amerikaanse overname.

De overname zou betekenen dat Microsoft TikTok bezit en beheert in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De Europese tak zou geen onderwerp van gesprek zijn. Microsoft en ByteDance willen de gesprekken uiterlijk 15 september afgerond hebben.

Het is onduidelijk hoe de bedrijven van plan zijn om TikTok op te knippen in verschillende versies met verschillende eigenaars voor verschillende regio’s. Momenteel bestaan er al twee versies van de app: Douyin voor de Chinese markt en TikTok voor de rest van de wereld. Ook onbekend is of bijvoorbeeld Europese gebruikers na een eventuele overname nog video’s van Amerikanen kunnen bekijken.

Verbod

TikTok ligt wereldwijd onder vuur. Eind juni verbood India het gebruik van 59 Chinese apps, waaronder TikTok. En begin juli trok het bedrijf zichzelf terug uit Hongkong, waar een omstreden veiligheidswet in werking is getreden. Die wet verbiedt onder meer separatisme en geeft de politie meer bevoegdheden om ook uitingen op digitale platforms daaraan te houden.

Critici van TikTok vrezen dat het bedrijf data van buitenlandse gebruikers met de Chinese overheid deelt. Het bedrijf ontkent dat en zegt dat TikTok onafhankelijk opereert van het Chinese moederbedrijf. Gegevens van TikTok-gebruikers zouden nooit naar China gestuurd worden.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.