Medicijnen maken met schimmels en AI

ANP | 16 september 2020 | 11:49 | Foto: ©ANP Medicijnen maken met schimmels en AI

De Amerikaanse biotech startup Hexagon Bio wil medicijnen ontwikkelen op basis van schimmels. Het idee is niet nieuw: de werking van de schimmel penicillium werd in de jaren 20 van de vorige eeuw per toeval ontdekt en resulteerde in het medicijn penicilline dat een revolutie betekende in de behandeling van infectieziekten. Maar bewust op zoek gaan naar schimmels die ziekten kunnen bestrijden is een proces dat via handmatig speurwerk bijna onmogelijk is. Gelukkig kan AI hier een handje bij helpen, schrijft Forbes.

Het bedrijf ontstond in 2017 als een spin-off van de universiteit Stanford. Wat Hexagon Bio uniek maakt is dat het bedrijf meerdere disciplines combineert. CEO Maureen Hillenmeyer: "We hebben wereldklasse expertise in huis op zowel het gebied van datascience als biologie."

Hexagon Bio onderzoekt de genomen van schimmels en kijkt of (delen van) die genomen zijn aangepast om de schimmel beter te kunnen beschermen tegen ziekten. Vervolgens bekijkt het bedrijf of deze aangepaste genen kunnen worden gebruikt om menselijke ziekten te bestrijden. Zo’n proces kan jaren duren als je dat met de hand moet doen - en al helemaal als je geen idee hebt waar je bij welke schimmel precies naar op zoek bent. Hexagon Bio wil dat proces versnellen door kunstmatige intelligentie de genen uit te laten pluizen.

Dankzij een paar nieuwe investeringen wil het bedrijf een database opbouwen met daarin de genomen van verschillende schimmels. Hillenmeyer: "Er zijn naar schatting zo’n 5 miljoen schimmelsoorten op de wereld, waarvan er tot nu toe slechts 5000 zijn onderzocht. Dat gaat ons nog wel even bezighouden."

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.