Jumbo opent gerobotiseerd distributiecentrum

ANP | 5 augustus 2020 | 13:52 | Foto: ©ANP Jumbo opent gerobotiseerd distributiecentrum

Supermarktketen Jumbo heeft deze week een nieuw distributiecentrum geopend in Nieuwegein waar bijna al het werk door robots gedaan wordt. Ongeveer 75 procent van de artikelen in het distributiecentrum wordt gemechaniseerd op een rolcontainer geplaatst, schrijft Logistiek.nl.

Uiteindelijk hoeven in het 45.000 vierkante meter grote gebouw slechts 250 tot 300 mensen per 20 uur te werken om de mechanische processen in de gaten te houden en de overgebleven taken met de hand uit te voeren. "We doen met veel minder mensen dezelfde arbeid, maar die mensen zijn wel cruciaal in het proces," zegt de manager van het distributiecentrum tegen het nieuwsplatform. De automatische systemen vullen rolcontainers zo efficiënt mogelijk, zodat er minder transport nodig is. Bovendien sluit de manier waarop producten in de containers gestapeld zijn aan op de manier waarop ze in de winkels in de schappen liggen. Dat moet het vakkenvullen sneller maken.

Momenteel worden 100 winkels van de keten vanuit Nieuwegein bevoorraad. Jumbo wil dat voor het eind van het jaar alle winkels in Nederland en België hun houdbare producten vanuit het nieuwe centrum krijgen.

Duurzaam ontworpen

Het nieuwe centrum heeft een BREEAM-certificaat en zou daarmee "het meest duurzaam ontworpen distributiecentrum ter wereld" zijn. Er is gebruik gemaakt van duurzame en energiebesparende materialen. Zo zijn de materialen van de gebouwen die eerst op de plek van de Jumbo-loods stonden, hergebruikt in bijvoorbeeld de bestrating. Daarnaast zijn er 13.500 zonnepanelen op het gebouw gelegd en is er geen traditionele verwarming meer nodig. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Tot slot de buitenwanden van het pand voorzien van bijennesten en broedplaatsen voor vogels.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.