IBM: ‘Gestolen inlog werknemer grootste probleem cybersecurity’

ANP | 29 juli 2020 | 14:59 | Foto: ©ANP IBM: ‘Gestolen inlog werknemer grootste probleem cybersecurity’

Gestolen of gecompromitteerde inloggegevens van werknemers en een onjuist geconfigureerde cloud waren de meest voorkomende oorzaken van een datahack in 2019. Samen zijn ze goed voor bijna 40 procent van alle incidenten. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van IBM.

IBM heeft een onderzoek afgenomen onder meer dan 500 organisaties over de hele wereld. Er werden meer dan 8,5 miljard documenten blootgelegd door cybercriminelen, waarbij de criminelen bij één van de vijf incidenten gebruik maakten van emailadressen en wachtwoorden die al eerder waren gestolen.

Aanvallen die zijn opgezet door een overheid waren goed voor iets meer dan 10 procent van de cyberattacks, maar die leverden per aanval wel de meeste schade op. Volgens de onderzoekers zou dat te verklaren zijn doordat deze aanvallen goed doordacht zijn, vaak over een langere periode plaatsvinden en moeilijk op te sporen zijn. Daarbij gaat het vaak om waardevolle data. De gemiddelde kosten van zo’n inbraak lagen volgens het onderzoek in 2019 op bijna 4,5 miljoen dollar.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.