Europese energiebedrijven digitaliseren versneld door corona

ANP | 10 augustus 2020 | 19:01 | Foto: ©ANP Europese energiebedrijven digitaliseren versneld door corona

Energiebedrijven als Enel in Italië en het Duitse E.ON zijn versneld gaan digitaliseren door de coronacrisis. Dat schrijft Reuters. Zo heeft Enel het voor medewerkers van zijn energiecentrales mogelijk gemaakt om niet vanuit de controlekamer, maar vanuit huis te werken. Bovendien zijn alle data naar de cloud verplaatst. Het Spaanse Iberdrola heeft vergelijkbare stappen ondernomen.

E.ON, in Nederland actief met Essent, is 50 procent meer drones gaan gebruiken en gebruikt vaker automatische beeldherkenning bij de inspectie van hoogspanningskabels, meldt Reuters. En om medewerkers te trainen zijn simulaties van onderstations gemaakt zodat er met virtual reality op afstand geoefend kan worden.

De Duitse energiegigant bouwt ook een eigen videobelapp, zodat technici consumenten die problemen hebben met hun slimme energiemeter op afstand kunnen helpen.

Europese steun

Bedrijven die willen investeren in hun digitale transitie, vinden steun bij de Europese Unie. De EU-langetermijnbegroting van ruim een biljoen euro en het corona-herstelplan van 750 miljard euro zijn erop gericht om de groene en digitale transitie van het continent te ondersteunen.

Digitalisering brengt ook risico's met zich mee. Vanuit huis werken vergroot volgens een veiligheidsdirecteur bij Siemens de kans op cyberaanvallen. "Minder betrouwbare internetverbindingen, social engineering-aanvallen tegen medewerkers en hun familie en simpelweg fouten die worden gemaakt in nieuwe workflows - het zijn nieuwe potentiële risico’s", zegt hij tegen Reuters. Toch hebben de energiebedrijven weinig keus. Grote oliebedrijven als BP tonen steeds vaker interesse in hernieuwbare energie en in de sector wordt gevreesd dat grote techbedrijven ook hun intrede kunnen doen.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.