Duitse en Franse bedrijven willen Europese cloud aanbieden

ANP | 14 september 2020 | 14:37 | Foto: ©ANP Duitse en Franse bedrijven willen Europese cloud aanbieden

Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile, en de Franse webhoster OVHcloud willen een nieuwe cloudcomputerdienst aan de man brengen. Dat meldt Reuters. Met het aanbod willen ze een alternatief bieden voor Europese bedrijven en organisaties in de publieke sector die van strategisch belang zijn. Dat soort organisaties zijn nu vaak nog afhankelijk van Amerikaanse cloudbedrijven als Amazon, Microsoft en Google.

Clouddiensten zitten flink in de lift, nu bedrijven door de coronacrisis veel inzetten op thuiswerk. Volgens marktonderzoeker Gartner zal de cloudmarkt dit jaar met 6,3 procent groeien. Amazon, Google en Microsoft hebben nu 60 procent van de markt wereldwijd in handen. De enige concurrent van formaat is het Chinese Alibaba.

"Met dit nieuwe aanbod willen we voldoen aan de specifieke behoeftes van de publieke sector, die van aanbieders van essentiële infrastructuur en van bedrijven die opereren in strategische of gevoelige sectoren van publiek belang," schrijven de bedrijven in een toelichting. Het cloudplatform zal zich richten op data-soevereiniteit en garandeert de Europese data- en privacybeschermingsregels.

"Om een soevereine Europese cloudinfrastructuur succesvol te maken, moeten we snel opschalen," zegt Frank Strecker van Deutsche Telekom. "Daarvoor hebben we de steun van de publieke sector nodig."

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.