Brugge krijgt ‘digitale tweeling’ om beleid te simuleren

ANP | 15 september 2020 | 17:36 | Foto: ©ANP Brugge krijgt ‘digitale tweeling’ om beleid te simuleren

Brugge ontwikkelt samen met onderzoekscentrum Imec een digitaal 3D-model van de Belgische stad. Daarmee wil het stadsbestuur beleidsmaatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van luchtkwaliteit of verkeersdoorstroming, simuleren om achter de impact te komen.

De digitale kopie van de stad zal gevoed worden met real-time data, zegt smart city-schepen (wethouder) Minou Esquenet. "Zo kunnen we het effect van bepaalde beslissingen simuleren. Minder geslaagde voorstellen kunnen we met een druk op de knop weer ongedaan maken." Wat een oplossing is voor de ene plek, kan immers negatieve gevolgen hebben voor een ander gebied. Als voorbeeld noemt de stad het autovrij maken van een bepaalde straat. Dat zal de luchtkwaliteit op die plek verbeteren, maar kan tegelijkertijd de verkeerssituatie op andere plaatsen erger maken.

Het project zal in drie stappen uitgevoerd worden. Eind dit jaar moeten verschillende beschikbare databronnen in Brugge ontsloten worden en samengebracht in een dashboard dat inzicht geeft in de luchtkwaliteit en verkeersstromen in de stad. Daarna wordt het mogelijk om voorspellingen te maken, door bijvoorbeeld de verkeerssituatie voor en na een bepaalde aanpassing te vergelijken. Uiteindelijk moet er een ‘digitale controlekamer’ komen waarin ingrepen aan verschillende beleidsdomeinen getoetst kunnen worden. De initiatiefnemers willen samenwerken met marktpartijen, experts en andere steden om de ontwikkeling van dit type simulatiemodel te versnellen.

Overheidssimulatie

Overheidssimulaties zijn in opkomst. Onlangs kondigden de Verenigde Naties simulatiesoftware aan om duurzame ontwikkelingsdoelen, zoals een einde maken aan armoede, te behalen. Het programma Policy Priority Interference simuleert een overheid en zijn bureaucraten terwijl ze geld geven aan projecten die het land dichterbij een ontwikkelingsdoel moeten helpen. Op die manier moet duidelijker worden wat de gedachtegangen van een regering zijn bij het maken van beleid en kan de buitenwereld beter controleren wat een land doet om de doelen te behalen. De simulatie moet ook helpen om de verbanden tussen diverse doelen duidelijker te maken: investeren in onderwijsgelijkheid kan armoede verminderen, terwijl het bouwen van een kolencentrale slecht is voor klimaatdoelen.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.