Amsterdam komt met register gemeentelijke algoritmes

ANP | 28 september 2020 | 15:15 | Foto: ©ANP Amsterdam komt met register gemeentelijke algoritmes

Amsterdam komt met een register dat het gebruik van algoritmes door de gemeente in kaart brengt. De Finse stad Helsinki lanceert gelijktijdig een soortgelijk register, en daarmee zijn de twee steden de eersten ter wereld die dit doen. Dat maakte de Amsterdamse wethouder Touria Meliani (digitale stad) bekend.

"Algoritmes zijn onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven en worden steeds belangrijker voor onze stad", zei de wethouder in haar toespraak op de Next Generation Internet Summit. "Maar ze zijn lastig te begrijpen. Als stad vinden we dat iedereen het recht heeft om te weten welke algoritmes worden gebruikt en hoe ze werken. Daarom ben ik ontzettend trots op dit register."

Het register laat zien waar de gemeente de algoritmes voor gebruikt. Momenteel worden algoritmes uitgelegd die de gemeente helpen meldingen over de publieke ruimte automatisch bij de juiste afdeling terecht laten komen, het algoritme achter geautomatiseerde parkeercontrole met scanauto’s en een algoritme dat onderzoek naar illegale vakantieverhuur ondersteunt. Aan de inzet daarvan zitten ook risico’s, bijvoorbeeld als er onopgemerkte fouten of vooroordelen in de data zitten die tot discriminatie en oneerlijkheid kunnen leiden. De gemeente zegt in te willen zetten op eerlijke en transparante algoritmes.

Technische informatie

Op de site van het register is algemene informatie over de bedoeling en werking van een algoritme te vinden. Daarnaast wordt er gedetailleerde technische informatie getoond: wat voor data gaat er in het algoritme, hoe wordt die verzameld en verwerkt, Bezoekers kunnen feedback geven om de algoritmes "beter, eerlijker en verantwoorder" te maken.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.