AI neemt het op tegen menselijke piloten

ANP | 11 september 2020 | 17:40 | Foto: ©ANP AI neemt het op tegen menselijke piloten

Kunstmatige intelligentie zal het opnemen tegen menselijke piloten in een echt gevechtsvliegtuig in 2024. Dat heeft de Amerikaanse Secretaris van Defensie Mark Esper gezegd. Het Pentagon heeft dit plan onthuld nadat een AI-systeem een Air Force-piloot in een virtueel luchtgevecht de baas was. Dat schrijft The Next Web.

Nieuwe tests zullen uitwijzen hoe de vermogens van kunstmatige intelligentie worden overgebracht op de echte wereld. Esper zei daarover op het eerst AI-symposium van het Pentagon: "De overweldigende overwinning van AI laat de mogelijkheden zien van geavanceerde algoritmes om mensen de baas te zijn in virtuele luchtgevechten. Om duidelijk te zijn: de rol van AI in operaties die gaan over leven en dood is om mensen te ondersteunen, niet om ze te vervangen. We zien AI als een tool om middelen, tijd en mankracht vrij te maken zodat onze mensen zich bezig kunnen houden met belangrijkere taken, en ze tot betere beslissingen kunnen komen zowel binnen gevechten als daarbuiten."

Hoe zo’n gevecht met een AI-piloot zou verlopen heeft Esper niet gezegd. Wel lijkt het onwaarschijnlijk dat zo’n piloot echte, menselijke piloten uit de lucht zal schieten.