Terug naar overzicht Archief

VN komt met wereldsimulatie om ontwikkelingsdoelen te behalen

ANP | 29 June 2020 | 10:06 | Foto: © 2020 ANP
Afbeelding nieuwsbericht

In de filmreeks The Matrix en diverse andere boeken en films komen mensen erachter dat de wereld om hen heen niet echt is, maar een computersimulatie blijkt te zijn. De Verenigde Naties komt nu met software die dit - enigszins - werkelijkheid moet maken. Maar anders dan in de films met een nobel doel: het behalen van duurzame ontwikkelingsdoelen zoals een einde maken aan armoede.

Om die doelen dichterbij te brengen, heeft de VN simulatiesoftware aangekondigd onder de naam Policy Priority Inference (PPI). Dat programma simuleert een overheid en zijn bureaucraten terwijl ze geld aan projecten geven die een land dichterbij een ontwikkelingsdoel moeten helpen, schrijft Wired.

Op die manier moet duidelijker worden wat de gedachtegangen van een regering zijn bij het maken van beleid en kan de buitenwereld beter controleren wat een land doet om de doelen te behalen. De simulatie moet ook helpen om de verbanden tussen diverse doelen duidelijker te maken: investeren in onderwijsgelijkheid kan armoede verminderen, terwijl het bouwen van een kolencentrale slecht is voor klimaatdoelen.

Agenten

Een van de dingen die PPI onderscheidt, is de manier waarop het individuele ‘agenten’ simuleert, de vormers en uitvoerders van beleid. Normaal gesproken worden daar gemiddelden voor gebruikt die niet lijken op echte mensen. Het agentenmodel van PPI zou een realistischer weergave moeten zijn van hoe een overheid werkt.

De betrouwbaarheid van PPI is voor een groot deel afhankelijk van de data die in de software gestoken wordt. Landen als Nederland hebben volop betrouwbare cijfers over het land beschikbaar die ook nog eens openbaar zijn, maar dat is lang niet overal het geval. Bovendien zijn in PPI aannames over economie en gedragsleer opgenomen die niet voor elk land kloppen. Daarom benadrukken de makers dat het slechts een adviesmiddel is en geen vervanging voor een echte overheid.

PPI is ontwikkeld door Omar Guerrero, een econoom van University College Londen, en Gonzalo Castañeda van het Mexicaanse Center for Research and Teaching in Economics. De software is nog niet door een echte overheid ingezet, maar er zouden gesprekken gaande zijn met Mexico, Colombia en Uruguay.