Terug naar overzicht Archief

Verzekeraar en patiënten: leg recht op digitale zorg vast

ANP | 29 June 2020 | 13:06 | Foto: © 2020 ANP
Afbeelding nieuwsbericht

Zorginstellingen moeten verplicht worden om digitale zorg aan te bieden als de patiënt daar om vraagt. Dat bepleiten de grote zorgverzekeraar Zilveren Kruis en de Patiëntenfederatie maandag in de Volkskrant.

Door de coronacrisis zijn veel initiatieven om zorg digitaal aan te bieden in een stroomversnelling geraakt. Psychologen zien hun cliënten vaker via videobellen en hartpatiënten worden meer op afstand gemonitord. Digitaliseren wordt al jarenlang als een manier gezien om zorg goedkoper en efficiënter te maken en om iets te doen aan het personeelstekort. Toch worden proefprojecten zelden opgeschaald.

Zilveren Kruis en de Patiëntenfederatie roepen de sector nu op om de door de coronacrisis in gang gezette ontwikkeling vast te houden. Zorgverleners zouden vaak stellen dat patiënten er niet om vragen en het daarom niet aangeboden wordt. Het wettelijk vastleggen van het recht op digitale zorg zou patiënten een steun in de rug moeten geven om er toch om te vragen. Tegelijkertijd wordt er gewaarschuwd dat digitalisering niet moet doorslaan: zorgbehoevenden die digitaal niet sterk onderlegd zijn, moeten gewoon fysiek naar de dokter kunnen blijven gaan.