Terug naar overzicht Archief

Republikeinen op zoek naar nieuwe social media

ANP | 26 June 2020 | 07:06 | Foto: © 2020 ANP
Afbeelding nieuwsbericht

Nu Twitter waarschuwingslabels plakt op controversiële tweets van Trump, bijvoorbeeld omdat ze feiten bevatten die niet juist of niet te controleren zijn, zoeken sommige Republikeinen een nieuw platform. Parler noemt zichzelf een ‘onbevooroordeeld’ alternatief voor sites zoals Facebook en Twitter, schrijft Forbes.

Parler is in 2018 opgericht door John Matze en Jared Thomson, die naar eigen zeggen klaar waren met het gebrek aan transparantie in big tech, ideologische onderdrukking en privacymisbruik. Hoewel het platform toen al werd gepitcht als het alternatief voor Twitter heeft de populariteit en publiciteit voor Parler pas een enorme vlucht genomen sinds Twitter in mei een van Trumps tweets voor het eerst heeft gefactcheckt.

Sindsdien heeft Parler meer dan 1 miljoen gebruikers - dat is tien keer zoveel als een jaar geleden.

'Censuur in Silicon Valley'

Onder andere President Trump en een deel van zijn gevolg heeft zich aangesloten bij het platform. Ook de Republikeinse senator Ted Cruz heeft aangekondigd dat hij zich aansluit. Hij zei in een videoboodschap op Twitter dat er een einde moet komen aan het censuur in Silicon Valley en dat dit platform begrijpt waar de vrijheid van meningsuiting om draait.

Trumps campagneteam zou overwegen een groep volgers te verzamelen op alternatieve social mediasites, zoals Parler, nu Twitter dus waarschuwingen bij berichten plaatst en Facebook campagnevideo’s van Trump heeft verwijderd omdat ze auteursrechten schonden. Critici maken zich daar zorgen over, omdat dit voor meer verdeeldheid onder de bevolking zou kunnen zorgen - namelijk op basis van de sociale media die mensen gebruiken.