Onderzoekers werken aan zuinigere AI

ANP | 3 juli 2020 | 13:49 | Foto: ©ANP Onderzoekers werken aan zuinigere AI

Het laten draaien van AI kost veel stroom - heel veel stroom. Een team onderzoekers werkt bij IBM aan technologie die de ecologische voetafdruk van deze processen drastisch moet verkleinen. MIT Technology Review interviewde Manuel Le Gallo, de Canadees die het team aanstuurt.

Een processor die geschreven teksten kan produceren stoot indirect net zoveel CO2 uit als vijf Amerikaanse auto’s gedurende hun hele ‘leven’. Het trainen van een model dat afbeeldingen kan herkennen en categoriseren, verbruikt evenveel stroom als een gemiddeld huishouden in twee weken doet.

Nu bedrijven van de financiële sector tot in de (micro)biologie kunstmatige intelligentie op grote schaal toepassen, zal de hoeveelheid energie die hiermee verbruikt wordt omhoog schieten. Onlangs heeft het team van La Gallo een AI-proces afgerond met slechts 1 procent van de hoeveelheid energie die daar normaal voor nodig is.

Moderne computingtechnologie verbruikt zoveel stroom omdat de data steeds heen en weer wordt gestuurd van het geheugen naar de processor. Het onderzoeksteam bij IBM is op zoek naar manieren om de processen zo in te richten dat ze sneller en energiezuiniger werken maar nog steeds dezelfde precisie behouden.

Meer weten over Huawei en Kunstmatige Intelligentie? Klik hier.