Terug naar overzicht Archief

NASA ontwerpt maanpak met AI

ANP | 30 June 2020 | 16:06 | Foto: © 2020 ANP
Afbeelding nieuwsbericht

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gebruikt kunstmatige intelligentie bij het ontwerpen van een nieuw ruimtepak, meldt Wired. De nieuwe pakken, die gedragen zullen worden door astronauten die in 2024 naar de maan gaan, bevatten allerlei apparatuur voor zuurstoftoevoer en communicatie. Dat maakt het ingewikkeld om alles in het pak te krijgen.

Volgens NASA is er maar beperkt tijd om een nieuw pak te ontwerpen en helpt kunstmatige intelligentie om het proces te versnellen. Er wordt zowel gebruik gemaakt van technologie waarbij twee AI-algoritmen in een soort wedstrijd het meest geoptimaliseerde onderdeel ontwerpen, als van technologie waarbij AI meerdere ontwerpen maakt, die combineert, daar de beste onderdelen van bewaart en dan het proces weer herhaalt.

"Mensen hebben bepaalde ontwerpvoorkeuren, zoals rechte hoeken en platte oppervlakken," zegt Jesse Craft, een van de ontwerpers van het pak tegen Wired. "AI schotelt je nieuwe oplossingen voor die je zelf vanuit je ontwerpvoorkeuren niet had kunnen bedenken."

Dankzij de ontwerpen van kunstmatige intelligentie zouden sommige onderdelen al de helft lichter zijn geworden.