Terug naar overzicht Archief

Miljardairs en tech-startups willen gezondheidszorg India redden

ANP | 25 June 2020 | 11:06 | Foto: © 2020 ANP
Afbeelding nieuwsbericht

Een paar van de rijkste mensen in India zijn een samenwerking gestart met tech-startups in een poging om de falende gezondheidszorg in India te redden. Dat meldt Bloomberg. Het coronavirus heeft met bijna een miljoen besmettingen de kritieke staat van de gezondheidszorg in het land pijnlijk blootgelegd.

Het initiatief met de naam Swasth, dat gezondheid betekent in Hindi, bestaat uit meer dan honderd leden. Ze willen zich richten op het bouwen van nieuwe diensten en tools om de alarmdiensten beter te laten functioneren.

Veel ziekenhuizen en klinieken in India gaan gebukt onder corruptie, gebrek aan elektriciteit, water en sanitaire voorzieningen en slechte hygiëne. Daarbij heeft op een bevolking van 1,3 miljard mensen slechts een klein gedeelte een verzekering of toegang tot privézorg.

Vrijwilligers Amazon en Walmart

Een medewerker van Swasth zegt dat technologie het bereik, de kwaliteit en de prijs-kwaliteitverhouding van zorg aanzienlijk kan verbeteren in een land met een alarmerend tekort aan ziekenhuisbedden, artsen, verpleegkundigen en medicijnen. Vrijwilligers van tientallen bedrijven zoals Amazon en Walmart helpen met het programmeerwerk om zo een informatienetwerk te creëren waarin de gigantische bevolking kan worden opgenomen.

Daar plaatsen critici ook hun vraagtekens bij: ze maken zich zorgen over privacy en de veiligheid van de zeer gevoelige data die in het systeem belanden. Omdat ze data waarschijnlijk gaan linken aan het landelijke digitale ID-systeem zou medische informatie persoonlijk herleidbaar zijn, en als die data gehackt wordt levert dat grote problemen op. Privacywaakhonden vinden het onverstandig dat deze voorziening wordt uitbesteed aan een externe, commerciële samenwerking - hoewel Swasth zegt geen winstoogmerk te hebben.

Gratis consulten

Met het platform zouden mensen de mogelijkheid moeten krijgen om gratis met een arts te spreken of informatie op te zoeken over de dichtstbijzijnde testlocaties en ziekenhuizen. Meer dan duizend artsen zouden gratis consultaties aanbieden, adviezen delen over emotioneel welzijn en direct medicijnen voorschrijven.