Terug naar overzicht Archief

India doet Chinese apps als TikTok in de ban

ANP | 30 June 2020 | 09:06 | Foto: © 2020 ANP
Afbeelding nieuwsbericht

De Indiase overheid heeft een verbod afgekondigd op 59 apps van Chinese makelij, waaronder het populaire TikTok, WeChat en apps van zoekmachine Baidu. Volgens het ministerie van Informatietechnologie zouden de apps ‘nadelig zijn voor de soevereiniteit en eenheid van India’ en de staatsveiligheid van het land.

De overheid hekelt het verzamelen van data over Indiase gebruikers via de apps. TikTok ontkent echter data te delen met de Chinese overheid. Het is onduidelijk of en hoe het verbod gehandhaafd zal worden. Gebruikers melden op Twitter dat TikTok niet meer te downloaden is in de Indiase app stores, maar het lijkt erop dat gebruikers die de app al op hun telefoon hebben staan hem alsnog kunnen gebruiken. Diverse andere verboden apps zijn nog wel beschikbaar.

India is een belangrijke markt voor zowel Chinese als Amerikaanse techbedrijven. Volgens onderzoeksbureau SensorTower is TikTok 2 miljard keer gedownload wereldwijd, waarvan 30 procent in India plaatsvond. Eind vorige maand investeerde Facebook miljarden dollars in Jio Platforms, een populaire Indiase online dienstverlener.

Grensconflict

Het appverbod lijkt een vergelding voor een dodelijk conflict aan de grens tussen China en India in de Himalaya. Daarbij vielen twee weken geleden twintig Indiase doden. Onder de Indiase bevolking heerst een groeiend anti-Chinees sentiment. Onlangs ging in India ‘Remove China Apps’ rond, een programma dat Chinese apps automatisch van Androidtoestellen verwijderde. Google haalde de verwijderapp uit de Play Store omdat het de regels van de downloadwinkel schond.