Terug naar overzicht Archief

Ethisch hacken: inbreken bij een bedrijf tegen betaling

ANP | 25 June 2020 | 14:06 | Foto: © 2020 ANP
Afbeelding nieuwsbericht

Intigriti is een crowdsource platform voor ethische hackers: mensen die zo goed zijn in hacken dat ze in in principe bij veel bedrijven in zouden kunnen breken, maar die geen strafbare feiten willen plegen. Zij breken bij bedrijven in om ze vervolgens te helpen hun beveiliging te verbeteren

Bedrijven kunnen al langer individuele hackers inhuren om te onderzoeken waar de zwakke plekken in hun systemen zitten, maar de Belgische startup Intigriti pakt dat nog iets groter aan. Ze noemen het zelf een ‘speeltuin voor ethische hackers’. Op basis van wederzijds vertrouwen kan een groep van verschillende hackers zich inschrijven voor een klus en proberen om ergens in te breken.

De hackers krijgen vervolgens alleen uitbetaald als het zo ook lukt om in een geselecteerd gedeelte van de infrastructuur in te breken. Het platform zelf helpt het bedrijf vervolgens verder om de beveiliging te verbeteren.

Volgens TechEU heeft het bedrijf in een nieuwe investeringsronde 4 miljoen euro opgehaald. Veel bedrijven zijn kwetsbaar geworden voor hackers omdat ze hun informatie door sensoren, cloudservices, kunstmatige intelligentie of automatisering vaak gedecentraliseerd opslaan. Daarbij bevatten veel van dit soort datacenters behoorlijk gevoelige informatie.