App Discord getransformeerd van Alt-Right tot miljoenenpubliek

ANP | 1 juli 2020 | 15:23 | Foto: ©ANP App Discord getransformeerd van Alt-Right tot miljoenenpubliek

De app Discord werd in 2015 ontwikkeld zodat gamers makkelijker met elkaar konden communiceren terwijl ze videogames aan het spelen waren. Twee jaar later werd de app een toevluchtsoord voor Alt-Right. Na verbanning van deze groepen is de app meer dan 3,5 miljard dollar waard en heeft hij meer dan 100 miljoen gebruikers - van leraren tot Black Lives Matter-activisten, schrijft Forbes.

De app wordt vaak omschreven als een kruising tussen het bekende internetforum Reddit en berichtenplatform Slack. In eerste instantie werd de app vooral gebruikt door gamers, en dat bracht al de nodige problematiek met zich mee. Op het platform werden racistische, homofobe en vrouwonvriendelijke berichten uitgewisseld.

Discord besloot pas echt in te grijpen toen in 2017 de app werd gebruikt om de demonstratie van Alt-Right in Charlottesville op touw te zetten. Hier werd door extreem-rechtse mensen geprotesteerd tegen het verwijderen van het standbeeld van Robert Edward Lee en reed een man met nazi-sympathieën in op een groep tegendemonstranten, waarbij een dode viel. Toen pas besloot Discord alle racistische groepen van het platform te verwijderen. In een gesprek met Forbes heeft Stan Vishnevskiy toegegeven dat er in de beginjaren van de app fouten zijn gemaakt.

Inmiddels is de app populair onder BLM-activisten omdat je er gemakkelijk evenementen in kunt organiseren, groepen kunt aanmaken en informatie kunt delen. Hoewel nog steeds zo’n 70 procent van de gebruikers afkomstig is uit de gaming community gebruikt de overige 30 procent de app om studiegroepen en leesclubjes op te zetten, of geven leraren er online lessen. Het afgelopen jaar is volgens Discord het aantal actieve gebruikers met 50 procent toegenomen - de app is daarmee goed voor één derde van het gebruik van apps als Twitter of Snapchat. In een nieuwe investeringsronde heeft de app maar liefst 100 miljoen dollar opgehaald aan durfkapitaal.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.