Amsterdam laat weer nieuwe datacenters toe

ANP | 2 juli 2020 | 08:32 | Foto: ©ANP Amsterdam laat weer nieuwe datacenters toe

De gemeente Amsterdam heeft besloten de bouw van nieuwe datacenters toe te staan - maar wel onder strenge voorwaarden. Vorig jaar zetten de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer de vestiging van datacenters stop.

Amsterdam is de grootste datalocatie van Europa en staat wereldwijd op de zevende plaats. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Cushman & Wakefield uit januari 2020. Wat Amsterdam zo’n gunstige locatie maakt, is onder meer de politieke stabiliteit en de afwezigheid van het risico op aardbevingen.

Met het nieuwe besluit van de gemeente is tot 2030 weer beperkte groei van het aantal datacenters mogelijk. Het probleem van datacenters is dat ze enorm veel stroom verbruiken: van 20 MVA tot 80 MVA. Dit kun je vergelijken met het elektriciteitsverbruik van een stad met 35.000 tot 140.000 inwoners. Daarom wordt nieuwbouw alleen toegestaan in gebieden waar al datacenters staan.

Daarbij is een eis dat de elektriciteit duurzaam wordt ingekocht, en dat datacenters hun restwarmte gratis afstaan. Bij het draaien van de servers in datacenters komt heel veel warmte vrij, en die kan gebruikt worden om bijvoorbeeld huizen te verwarmen. En er moet rekening mee gehouden worden dat de datacenters in de toekomst zonder al te grootschalige verbouwingen kunnen worden omgezet in iets als een kantoor of horecapand.

Meer weten over Huawei en Digitale Transformatie? Klik hier.