Terug naar overzicht Archief

Ambitieus project met AI in gezondheidszorg

ANP | 26 June 2020 | 10:06 | Foto: © 2020 ANP
Afbeelding nieuwsbericht

Een Frans collectief is sinds 2019 met behulp van data uit de gezondheidszorg innovaties aan het realiseren op het gebied van kunstmatige intelligentie. Sinds de uitbraak van corona is het project in een stroomversnelling terechtgekomen, meldt Bloomberg.

Het collectief is opgestart nadat de bekroonde wiskundige Cedric Villani Frankrijk waarschuwde dat ze achterliepen met hun innovatie op het gebied van AI. Nu hebben ze onder meer toegang tot data uit ziekenhuizen en apotheken die tot twintig jaar teruggaat. In april is er ook nog een noodwet getekend die ze toestemming geeft om data over het coronavirus te verzamelen.

Volgens gezondheidsexpert Loïc Chabanier kan Frankrijk mogelijk ‘kolossale’ winst maken met het algoritme - van verbeteringen in de gezondheidszorg tot aan royalty's op het gebied van licenties. Volgen Jukka Lähesmaa, een adviseur van de Finse overheid bieden dit soort innovaties belangrijke competitieve voordelen. "Het zal de economie van gezondheidsdata in Europa veranderen. Met deze data komt er duidelijkheid en kunnen we betere standaarden instellen."

Zorgen om privacy

Toch is er ook kritiek: deskundigen op het gebied van privacy maken zich zorgen dat er teveel coronadata is afgestaan door ziekenhuizen, apotheken, laboratoria en verzorgingstehuizen. Daarbij wordt de data ook nog beheerd op een externe server van Microsoft. De voorzitter van het collectief zegt dat het contract met Microsoft zo is ingericht dat het op elk moment kan worden ingetrokken als dat nodig is.

Ook in andere Europese landen worden dit soort projecten opgezet, waaronder in Finland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In het VK is de NHS hier al twee jaar mee bezig, en ook bij dit project worden door privacywaakhonden vraagtekens geplaatst. Amazon, Google, Microsoft en het omstreden Palantir hebben allemaal contracten met de NHS afgesloten om virusdata te verwerken.